Artikelen
-
Ben jij je bewust van culturele verschillen bij migrantenouders en hun kind met een beperking?
Bron: NPi service , jaargang 2021 8a , pagina'sOuders met een migratieachtergrond hebben meer uitdagingen dan westerse ouders als ze een kind hebben met een beperking. De taalbarrière is vaak niet het enige probleem, maar wat speelt nog meer een rol? Benieuwd voor welke uitdagingen migrantenouders staan en hoe jij jouw zorg daar het beste op kunt aanpassen? Vier onderzoekers interviewden 12 ouders met een kind met een beperking over de uitdagingen die zij tegenkwamen nadat ze in Nederland waren.
-
Hoe inactief zijn kinderen met een fysieke beperking?
Bron: NPi service , jaargang 2021 8b , pagina'sBij kinderen met een fysieke beperking is bewegen op zich al een uitdaging. Canadese wetenschappers vatten de resultaten samen van 36 onderzoeken die bij kinderen met een beperking hebben gekeken naar de mate van inactiviteit en het patroon van inactiviteit in het dagelijks leven. Daarnaast keken ze hoe inactiviteit gemeten kan worden en of er effectieve interventies waren. Benieuwd wat wij als kinderfysiotherapeuten kunnen leren en aanpakken? Lees dan snel verder.
-
Samen werken aan gezondheid bij een kind met een chronische aandoening: een overzicht van strategieën
Bron: NPi service , jaargang 2021 8c , pagina'sLogisch toch, dat je als zorgverlener meer bereikt als kinderen en ouders actief betrokken zijn?! Maar hoe krijg je dat het beste voor elkaar? De review geeft een overzicht met diverse strategieën, van het inzetten van eHealth bij astma tot samen nadenken over behandeldoelen bij ADHD. Eén ding is wel duidelijk, we hebben ze hard nodig om het stijgende aantal kinderen met een chronische aandoening in de toekomst de beste zorg te bieden. Dat kan alleen met hen samen!
-
Besteed na een nieuwe heup ook aandacht aan valpreventie
Bron: NPi service , jaargang 2021 8a , pagina'sZiekenhuisopname leidt bij ouderen vaak tot een afname in het fysiek functioneren, waardoor het risico op valpartijen toeneemt. Hoe zit dat bij ouderen die een totale heupprothese krijgen? En heeft dat gevolgen voor de postoperatieve revalidatie? Je leest het in dit referaat.
-
Leidt valpreventietraining tot merkbare verbeteringen in denkprocessen?
Bron: NPi service , jaargang 2021 8b , pagina'sErvaren ouderen na een valpreventieprogramma ook merkbare verbeteringen in hun denkprocessen, zoals denksnelheid, aandacht en oplossend vermogen? Hoe meet je dat en wat zijn de afkappunten voor een merkbaar verschil? In dit referaat lees je de conclusies van Canadese wetenschappers die gegevens van 114 ouderen analyseerden.
-
Meer bewegen na een nieuwe heup of knie gaat niet vanzelf.
Bron: NPi service , jaargang 2021 8c , pagina'sOuderen met artrotische heupen of knieën bewegen (te) weinig en dat komt hun gezondheid niet ten goede. Een gewrichtsvervangende operatie kan de artrose verhelpen, maar leidt dat dan automatisch tot een actievere leefstijl? Amerikaanse wetenschappers analyseerden gegevens van 4652 artrosepatiënten om daar achter te komen.
-
Literatuurlijst Kinderen 2021/8
Bron: NPi service , jaargang 2021 (8 van 8) , pagina'sBekijk de drie wetenschappelijke publicaties die verschijnen als Nederlandstalig referaat met een praktische vertaalslag in de NPi-service en diverse publicaties die vrij toegankelijk zijn op de website van de uitgeverij of het tijdschrift.
-
De juiste fysieke revalidatie na kanker? Het EXCEEDS-algoritme geeft antwoord!
Bron: NPi service , jaargang 2021 8a , pagina'sHoe bepaal je wat de juiste fysieke revalidatie is voor jouw patiënt na kanker en wat is het beste moment hiervoor? Lees in dit NPi-service referaat hoe Amerikaanse onderzoekers hiervoor een op bewijs gebaseerde beslisondersteuning ontwikkelden.
-
Lipoedeem: wat weten we nu?
Bron: NPi service , jaargang 2021 8b , pagina'sHet mechanisme achter lipoedeem wordt nog steeds niet volledig begrepen, en de aandoening blijft meestal lang fout- of niet-gediagnosticeerd. Maar wat weten we op dit moment dan wel? Poolse fysiotherapeuten voerden een review uit om de kennis over dit onderwerp in kaart te brengen.
-
Fysiek trainen na kanker? Hoe intensiever, hoe kosteneffectiever!
Bron: NPi service , jaargang 2021 8c , pagina'sBehandelingen gericht op het verbeteren van fysieke activiteit bij overlevers van kanker zijn kosteneffectiever naarmate de intensiteit van de behandeling hoger is. Dat concluderen Zwitserse onderzoekers uit een literatuurstudie, waarbij ze zeven kosteneffectiviteitsanalyses (zie kader) uit Nederland, Australië, Ierland en de Verenigde Staten met elkaar vergeleken. De klinische studies die de basis vormden voor de kosteneffectiviteitsanalyses, bestonden in totaal uit ruim 3400 deelnemers tussen 48 en 79 jaar oud met zeven verschillende soorten kanker: borst-, darm-, long-, eierstok-, baarmoederhals-, teelbalkanker en lymfoom.
-
Moeten we somatiserende mensen zo snel mogelijk behandelen?
Bron: NPi service , jaargang 2021 8a , pagina'sHet duurt gemiddeld 3 tot 25 (!) jaar voor somatiserende patiënten behandeld worden. Zijn vroege interventies bij lichamelijk onverklaarde klachten haalbaar? En helpt het deze patiënten dan ook? Duitse wetenschappers analyseerden 30 studies met gegevens van 11.342 patiënten om dat te achterhalen.
-
Helpt het je inbeelden van lichaamsbewegingen tegen aanhoudende pijn?
Bron: NPi service , jaargang 2021 8b , pagina'sAls pijn in het brein zit kun je het daar ook oplossen, toch? In deze studie analyseerden Spaanse wetenschappers het effect van het 'zich inbeelden van bewegingen' op de pijn bij mensen met chronische pijn, complex regionaal pijnsyndroom, fantoompijn en pijn na een beroerte. Benieuwd of het werkt? Lees het referaat.
-
Bewegen beschermt tegen burn-out, maar niet bij iedereen
Bron: NPi service , jaargang 2021 8c , pagina'sTeveel mentale werkeisen liggen vaak ten grondslag aan burn-out. Maar vergroot fysiek zwaar werk de kans op burn-out ook? En welke invloed heeft lichaamsbeweging op burn-outklachten? Nederlandse wetenschappers ondervroegen 355 fulltime werkenden om dat te achterhalen. Hun conclusies lees je in dit referaat.
-
Literatuurlijst Lymfologie en oncologie 2021/8
Bron: NPi service , jaargang 2021 (8 van 8) , pagina'sBekijk de drie wetenschappelijke publicaties die verschijnen als Nederlandstalig referaat met een praktische vertaalslag in de NPi-service en diverse publicaties die vrij toegankelijk zijn op de website van de uitgeverij of het tijdschrift.
-
Komen rusteloze benen meer voor bij mensen met multiple sclerose?
Bron: NPi service , jaargang 2021 8c , pagina'sHebben MS-patiënten vaker last van rusteloze benen dan gezonde mensen? En zo ja, komt dat bij bepaalde vormen van multiple sclerose meer voor? Twee Israëlische wetenschappers analyseerden 19 studies en combineerden data om dat te achterhalen. In dit referaat lees je hun conclusies
-
5 tips om werkhervatting bij elleboog-, onderarm-, pols- en handklachten te voorspellen
Bron: NPi service , jaargang 2021 8a , pagina'sWelke factoren voorspellen een snelle werkhervatting bij verzuim door elleboog-, onderarm-, pols- en handklachten? Amerikaanse wetenschappers geven vijf aanbevelingen om de terugkeer naar werk in te schatten. Wil je weten welke dat zijn? Lees het referaat.
-
"Ik hoef niet te sporten, ik beweeg al de hele dag op mijn werk"
Bron: NPi service , jaargang 2021 8b , pagina'sIs fysiek werk net zo gezond als bewegen in de vrije tijd? Of lopen bouwvakkers, schoonmakers en stratenmakers juist meer risico op hart- en vaatziekten door hun intensieve beroep? Wetenschappers analyseerden gegevens van 655.892 werkenden en vonden een verontrustende trend. In dit referaat lees je er alles over.
-
Literatuurlijst Arbeid en bedrijf 2021/8
Bron: NPi service , jaargang 2021 (8 van 8) , pagina'sBekijk de drie wetenschappelijke publicaties die verschijnen als Nederlandstalig referaat met een praktische vertaalslag in de NPi-service en diverse publicaties die vrij toegankelijk zijn op de website van de uitgeverij of het tijdschrift.
-
Literatuurlijst Musculoskeletaal 2021/8
Bron: NPi service , jaargang 2021 (8 van 8) , pagina'sBekijk de drie wetenschappelijke publicaties die verschijnen als Nederlandstalig referaat met een praktische vertaalslag in de NPi-service en diverse publicaties die vrij toegankelijk zijn op de website van de uitgeverij of het tijdschrift.
-
Specifieke tests om cervicogene hoofdpijn en migraine te onderscheiden
Bron: NPi service , jaargang 2021 8a , pagina'sOnderscheid maken tussen migraine en cervicogene hoofdpijn is een complexe zaak. Kunnen specifieke tests uit het onderzoek van de cervicale regio hierbij helpen? Wetenschappers van de Universiteit van Birmingham voerden de meest uitgebreide systematic review op dit gebied tot nu toe uit om dit vraagstuk op te lossen. Meer weten? Lees dan het hele referaat!
-
Waarin verschilt heupartrose van knieartrose?
Bron: NPi service , jaargang 2021 8b , pagina'sVeel richtlijnen scheren heup- en knieartrose over één kam. Dat moet anders, vindt een Australisch-Nederlandse onderzoeksgroep. In een beschrijvende review stippen zij de belangrijkste verschillen aan en geven ze tips voor de toekomst.
-
Patiëntgerichte zorg, hoe breng je dat in praktijk?
Bron: NPi service , jaargang 2021 8c , pagina'sHoe zet je de patiënt centraal bij de behandeling? Hoe implementeer je patiëntgerichte zorg? Vijf wetenschappers beschrijven de belangrijkste punten uit een symposium van het online gehouden Wereld Fysiotherapie Congres (WCPT) van 2021. Benieuwd naar de uitkomsten? Je leest het in dit referaat.
-
Richtlijn voor werkenden met (uitstralende) lage rugpijn: implicaties voor fysiotherapeuten
Bron: NPi service , jaargang 2021 8c , pagina'sHeb jij aandacht voor werk als je een patiënt met lage rugpijn behandelt? En weet je hoe bedrijfsartsen mensen met rugklachten behandelen? In dit referaat lees je de speerpunten uit de in 2021 herziene richtlijn voor werkenden met lage rugpijn.
-
Literatuurlijst Neurologie 2021/8
Bron: NPi service , jaargang 2021 (8 van 8) , pagina'sBekijk de drie wetenschappelijke publicaties die verschijnen als Nederlandstalig referaat met een praktische vertaalslag in de NPi-service en diverse publicaties die vrij toegankelijk zijn op de website van de uitgeverij of het tijdschrift.
-
Literatuurlijst Sportgezondheidszorg 2021/8
Bron: NPi service , jaargang 2021 (8 van 8) , pagina'sBekijk de drie wetenschappelijke publicaties die verschijnen als Nederlandstalig referaat met een praktische vertaalslag in de NPi-service en diverse publicaties die vrij toegankelijk zijn op de website van de uitgeverij of het tijdschrift.
-
Is twee dagen hersteltijd na een krachttraining wel genoeg?
Bron: NPi service , jaargang 2021 8a , pagina'sKrachttraining leidt meestal tot betere prestaties. Maar na hoeveel tijd is een sporter hersteld en klaar voor een volgende krachtsessie? Dit onderzochten Braziliaanse wetenschappers bij 14 getrainde mannen van gemiddeld 24 jaar door te kijken naar hun prestaties, bloedwaarden en spierpijngevoel. Benieuwd? Lees het referaat!
-
Kraakbeen is niet kwetsbaar; hardlopen is er zelfs goed voor!
Bron: NPi service , jaargang 2021 8b , pagina's"Hardlopen is slecht voor je kraakbeen" geeft 76.000 zoekresultaten op Google. Tijd om deze mythe te ontkrachten, moet deze internationale onderzoeksgroep hebben gedacht. In dit referaat lees je hun conclusies nadat ze 43 studies met MRI-beelden van 716 deelnemers combineerden om te bewijzen dat hardlopen niet schadelijk is voor gezond kraakbeen.
-
Is sprongtraining in een agility ladder zinvol voor jonge voetballers?
Bron: NPi service , jaargang 2021 8c , pagina'sDe praktijk leert dat explosievere en behendiger voetbalspelers beter in staat zijn om op hoog niveau te presteren in vergelijking met spelers die dat niet zijn. Om explosiever en behendiger te worden kan het specifiek trainen op die vaardigheden op jonge leeftijd helpen. Spaanse en Amerikaanse wetenschappers onderzochten of het toevoegen van plyometrie met behulp van een agility ladder in een voetbaltraining zinvol is bij 20 voetbalspelers onder 13.
-
Hoe ziet 'gebruikelijke zorg' bij CVA-patiënten met sensorische uitval eruit?
Bron: NPi service , jaargang 2021 8a , pagina'sVeel patiënten kampen na een beroerte met sensorische stoornissen. Maar hoe testen en behandelen ziekenhuizen en revalidatiecentra deze stoornissen? En veranderde dat in de loop der jaren? Lees hier de bevindingen van Australische wetenschappers die gegevens analyseerden uit nationale audits van 2007-2019.
-
Hoog-intensieve intervaltraining na een beroerte: haalbaar en lonend
Bron: NPi service , jaargang 2021 8b , pagina'sKunnen CVA-patiënten met korte, hoog-intensieve intervaltraining hun fysieke, cognitieve en mentale vermogens verbeteren? Dat onderzochten Noorse wetenschappers bij 70 patiënten die 3 maanden tot 5 jaar geleden een CVA doormaakten. Benieuwd naar het resultaat van 8 weken trainen? Je leest het in dit referaat.
-
Literatuurlijst Bekkenproblematiek 2021/8
Bron: NPi service , jaargang 2021 (8 van 8) , pagina'sBekijk de drie wetenschappelijke publicaties die verschijnen als Nederlandstalig referaat met een praktische vertaalslag in de NPi-service en diverse publicaties die vrij toegankelijk zijn op de website van de uitgeverij of het tijdschrift.
-
Literatuurlijst Hart, vaat en longen 2021/8
Bron: NPi service , jaargang 2021 (8 van 8) , pagina'sBekijk de drie wetenschappelijke publicaties die verschijnen als Nederlandstalig referaat met een praktische vertaalslag in de NPi-service en diverse publicaties die vrij toegankelijk zijn op de website van de uitgeverij of het tijdschrift.
-
Medicatie en training verdubbelt het aantal kwalitatief goede levensjaren bij urineverlies
Bron: NPi service , jaargang 2021 8b , pagina'sKan bekkenbodemtraining vrouwen met urine-incontinentie helpen om langer in goede gezondheid te leven? Die vraag beantwoorden Slowaakse wetenschappers in een gerandomiseerde effectstudie waarin ze 129 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar medicijnen of medicijnen en bekkenbodemtraining voorschreven. Wil je weten of training helpt? Lees het referaat.
-
1 op de 10 vrouwen met urineverlies mist bekkenbodemreflex tijdens hoesten
Bron: NPi service , jaargang 2021 8c , pagina'sIn deze studie onderzochten Taiwanese wetenschappers 125 vrouwen met ongewenst urineverlies. Ze keken naar de bewuste en reflexmatige aanspanning van de bekkenbodemspieren en analyseerden of dat de plasklachten, seksueel functioneren en kwaliteit van leven van de vrouwen beïnvloedde. Benieuwd of dat zo is? Lees het referaat.
-
De toegevoegde waarde van activity trackers tijdens hartrevalidatie
Bron: NPi service , jaargang 2021 8a , pagina'sPatiënten met coronaire hartziekten verlagen het risico op nieuwe incidenten als ze deelnemen aan hartrevalidatie. Kunnen activity trackers daarin een aanvullende rol spelen? Leidt het dragen van bewegingsmeters aan de pols of op de heup tot betere revalidatieresultaten? Een Belgische onderzoeksgroep analyseerde gegevens van 1356 revalidanten om daar een antwoord op te vinden.
-
Balanstraining voor oudere COPD-patiënten? De Brief-BESTest vertelt je voor wie en hoe!
Bron: NPi service , jaargang 2021 8b , pagina'sOuderen met COPD zijn kwetsbaarder voor balansproblemen dan hun gezonde leeftijdsgenoten. Maar welke COPD-patiënten moeten hun balans trainen? En waar moet die training dan aan voldoen? De zes balanstesten van de Brief-BESTest helpen die vragen te beantwoorden. Meer weten? Lees het referaat.
-
Verbeteren COPD-patiënten hun balans met ademhalingstraining?
Bron: NPi service , jaargang 2021 8c , pagina'sGecombineerd met veroudering ontwikkelen veel COPD-patiënten balansproblemen. In deze studie keek een Frans-Tunesische onderzoeksgroep of ademspiertraining deze balansproblemen kan verminderen. Benieuwd of dat zo is? Lees het referaat!
-
Literatuurlijst Kinderen 2021/7
Bron: NPi service , jaargang 2021 (7 van 8) , pagina'sBekijk de drie wetenschappelijke publicaties die verschijnen als Nederlandstalig referaat met een praktische vertaalslag in de NPi-service en diverse publicaties die vrij toegankelijk zijn op de website van de uitgeverij of het tijdschrift.
-
Het valrisico van ouderen verschilt per woonsituatie, de 'beste' test om dat te bepalen dus ook
Bron: NPi service , jaargang 2021 7a , pagina'sValpreventie is hot. Maar om een valpartij te voorkomen moet je weten wie risico loopt om te vallen en wie niet. Omdat de 'beste' methode afhangt van de woonsituatie maakten vier Europese wetenschappers onderscheid tussen zelfstandig wonende ouderen, verpleeghuisbewoners en ziekenhuispatiënten. Benieuwd welke valrisicotest in jouw setting het meest geschikt is?
-
Wat vinden ouderen zélf van hun functioneringsproblemen?
Bron: NPi service , jaargang 2021 7b , pagina'sRevalidatie staat in het teken van het herstellen van functioneringsproblemen. Daarbij telt niet alleen de mening van de behandelaar, maar ook die van de revalidant. Nederlandse onderzoekers misten een geschikte vragenlijst die het oordeel van geriatrisch revaliderende ouderen in kaart brengt, en dus maakten ze er zelf één. In dit referaat lees je of dat gelukt is.