De PARACOV-studie: Evalueren van de effectiviteit van paramedische herstelzorg na COVID-19
Het is niet bekend of paramedische zorg na ernstige COVID-19 effectief is. Het is daarom van groot belang om de effecten van eerstelijns paramedische zorg te onderzoeken.
- Looptijd onderzoek: 2021 – 2023
Aanleiding
Het herstel van patiënten na het doormaken van COVID-19 kan sterk verschillen. Er is een grote groep mensen die snel en in de thuissituatie herstelt zonder dat hiervoor aanvullende zorg nodig is. Maar er is ook een groep mensen die wel aanvullende zorg nodig heeft. Soms is zorg nodig in de vorm van medisch specialistische of geriatrische revalidatiezorg, in andere gevallen kan de zorg in de eerste lijn plaatsvinden. Hierbij zijn vaak paramedische zorgverleners betrokken, zoals de fysiotherapeut, diëtist of ergotherapeut.
Opzet onderzoek
Het ‘paramedische herstelzorg ná COVID-19’-onderzoek bestaat uit drie cohorten: een retrospectief cohort, een prospectief cohort en een kwalitatief cohort.
Het retrospectieve cohort wordt uitgevoerd om informatie te verzamelen over patiënten die paramedische zorg ontvingen vóór 1 januari 2021. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen patiënten waarbij de behandeling is begonnen vóór 18 juli 2020 en ná 18 juli 2020. Dit heeft te maken met de datum waarop paramedische herstelzorg is toegelaten in de basisverzekering. De data wordt verzameld uit Nederlandse databases voor huisartsen, fysiotherapie, oefentherapie, logopedie, diëtetiek en ergotherapie. Het prospectieve onderzoek omvat patiënten voor wie de behandeling start ná 1 januari 2021 maar tot en met 17 juli 2021. De data wordt verzameld via een app waarbij de paramedische zorgverleners en de onderzoekers, respectievelijk testuitslagen en vragenlijsten documenteren in een app. Dit gebeurt bij de start van de therapie en vervolgens op drie, zes en twaalf maanden. Het kwalitatieve onderzoek bestaat uit een procesevaluatie om de ervaringen van patiënten, paramedici en verwijzers te verzamelen.
Aanspraak voor eerstelijns paramedische zorg
De aanspraak voor eerstelijns paramedische zorg is in de Zorgverzekeringswet geregeld, maar kent voor fysio- en oefentherapie, diëtetiek en ergotherapie beperkingen. Daarom is er besloten om paramedische herstelzorg voorwaardelijk toe te laten tot de basisverzekering. Eén van de voorwaarden voor aanspraak op vergoeding vanuit de basisverzekering is deelname aan het onderzoek ‘paramedische herstelzorg ná COVID-19’.
Verwachte resultaten
Het ‘paramedische herstelzorg ná COVID-19’-onderzoek heeft als doel om de effectiviteit en kosten van de paramedische zorg te evalueren bij patiënten die herstellen van COVID-19. De bevindingen uit het ‘COVID-19 paramedische herstelzorg’-onderzoek geven inzicht geven in de optimale behandelstrategie voor patiënten met COVID-19, welke patiënten wel en welke patiënt geen baat hebben bij behandeling en welke factoren van invloed kunnen zijn op de effectiviteit van een geallieerd zorgtraject. Aanvullend geeft het beleidsmaker informatie om te bepalen of de paramedische zorg moet worden gehandhaafd.
Wetenschappelijke opbrengsten
- [Volgt]
Beschouwing resultaten
[Volgt]
- Uitvoerend onderzoeker
Marissa Gerards, Anne Slotegraaf, Coen Verburg - Hoofdaanvrager
Prof. dr. Philip van der Wees - Overige projectleden en affiliaties
The Dutch Consortium Allied Healthcare COVID-19
Mogelijk ook interessant voor jou
Overzicht oude richtlijnen
Speciaal voor de opleidingen tot fysiotherapeut stelt het KNGF hieronder nog oude richtlijnen beschikbaar. Hartrevalidatie 2011 Beschikbaar tot 7 maart…
COVID-19 (Corona)
Hier vind je praktische informatie voor het behandelen van patiënten met COVID-19 zoals aanbevelingen voor jou als fysiotherapeut.
Kennisagenda Fysiotherapie 2023
In de Kennisagenda staan de meest urgente kennishiaten. Het is nodig om deze te beantwoorden met onderzoek. Zo onderbouw en verbeter je de zorg voor patiënten.