Ga naar de inhoud

DO-IT Knieartrose

Designing Optimal Interventions for physical Therapy (DO-IT) Knieartrose is een door het WCF gefinancierd onderzoek. De doelstelling van dit onderzoeksprogramma was het ontwikkelen van optimale fysiotherapeutische interventies voor patiënten met een chronische aandoening, die passen bij de dagelijkse praktijk.

  • Looptijd onderzoek:

Aanleiding

Knieartrose is, naast heup- en handartrose, de meest voorkomende vorm van artrose in Nederland. Van de 594.000 personen met knieartrose heeft een groot aandeel één of meerdere andere aandoeningen (comorbiditeit) zoals diabetes mellitus type II, coronair lijden, hartfalen, COPD, overgewicht of depressie. Voor patiënten met knieartrose is oefentherapie een effectieve behandeling in het verbeteren van fysiek functioneren, kwaliteit van leven, en het verminderen van pijn. Comorbiditeit kan echter een belangrijk obstakel zijn voor effectieve oefentherapie.

Opzet onderzoek

De doelstelling van dit onderzoeksprogramma was het ontwikkelen van optimale fysiotherapeutische interventies voor patiënten met een chronische aandoening, die passen bij de dagelijkse praktijk. Binnen DO-IT zijn vier onderzoeksprojecten uitgevoerd. Een van deze onderzoekstrajecten, uitgevoerd door Mariëtte de Rooij, heeft geresulteerd in het proefschrift ‘Comorbidity in knee osteoarthritis: development and evaluation of tailored exercise therapy’.

DO-IT

Designing Optimal Interventions for physical Therapy (DO-IT) Knieartrose is een door WCF gefinancierd onderzoek. De doelstelling van dit onderzoeksprogramma was het ontwikkelen van optimale fysiotherapeutische interventies voor mensen met een chronische aandoening, die passen bij de dagelijkse praktijk.

De vier onderzoeksprojecten binnen het programma hadden betrekking op interventies voor kwetsbare ouderen (UMC St Radboud Nijmegen), kinderen en jong-volwassenen met Cystic Fibrosis (UMC Utrecht), mensen met COPD (UMC Maastricht) en mensen met artrose van de knie (VUmc Amsterdam).

Wetenschappelijke opbrengsten

Beschouwing resultaten

Een deel van de patiënten met artrose heeft één of meerdere nevenaandoeningen die belemmerend kunnen zijn voor oefentherapie. Als de oefentherapie wordt aangepast aan de comorbiditeit en uitgevoerd door een daarvoor geschoolde fysiotherapeut is de behandeling veilig en zeer effectief. Oefentherapie is dus een belangrijke behandeloptie voor patiënten met knieartrose en comorbiditeit.

  • Uitvoerend onderzoeker
    Mariëtte de Rooij, fysiotherapeut en onderzoeker
  • Hoofdaanvrager
    Prof. dr. J. Dekker
  • Overige projectleden
    Prof. dr. W.F. Lems, Dr. M. van der Leeden, Dr. L.D. Roorda
  • Affiliaties
    Vrije Universiteit Amsterdam, Reade,

Mogelijk ook interessant voor jou

Overzicht oude richtlijnen

Speciaal voor de opleidingen tot fysiotherapeut stelt het KNGF hieronder nog oude richtlijnen beschikbaar. Hartrevalidatie 2011 Beschikbaar tot 7 maart…

COVID-19 (Corona)

Hier vind je praktische informatie voor het behandelen van patiënten met COVID-19 zoals aanbevelingen voor jou als fysiotherapeut.

Kennisagenda Fysiotherapie 2023

In de Kennisagenda staan de meest urgente kennishiaten. Het is nodig om deze te beantwoorden met onderzoek. Zo onderbouw en verbeter je de zorg voor patiënten.