Ga naar de inhoud

Implementatie van de PAM accelerometer en Atris-telemonitoring systeem binnen de fysiotherapeutische behandeling van patiënten tijdens een ziekenhuisopname

Tijdens een ziekenhuisopname bewegen patiënten erg weinig en dit is geassocieerd met negatieve gezondheidsuitkomsten. Deze WCF-gefinancierde studie heeft als doel de PAM accelerometer en het Atris telemonitoring systeem, welke effectief gebleken zijn in het stimuleren van het beweeggedrag, te implementeren in de reguliere fysiotherapeutische behandeling van patiënten tijdens een ziekenhuisopname, en zowel de implementatie- als interventie uitkomsten te evalueren.

  • Looptijd onderzoek: mei 2024 – april 2026

Aanleiding

Tijdens een ziekenhuisopname besteden patiënten 87-100% van hun dag liggend of zittend, wat geassocieerd wordt met negatieve gezondheidsuitkomsten zoals functionele achteruitgang, een langere ziekenhuisopname, verhoogd risico op institutionalisering en hogere sterftecijfers. Om patiënten effectief te ondersteunen in hun beweeggedrag, is het belangrijk dat fysiotherapeuten het beweeggedrag van patiënten objectief en real-time kunnen monitoren. Dit kan gerealiseerd worden door wearable activiteitenmonitors in te zetten. De PAM-versnellingsmeter gecombineerd met het Atris telemonitoring systeem hebben bewezen effectief te zijn in het bevorderen van het beweeggedrag van patiënten tijdens een ziekenhuisopname. Deze studie heeft tot doel de PAM-accelerometer en het Atris telemonitoring systeem te implementeren in de reguliere fysiotherapeutische behandeling van opgenomen patiënten en om zowel de implementatie uitkomsten als interventie uitkomsten te evalueren.

Opzet onderzoek

Er zal een ongecontroleerde voor-na, implementatie-effectiviteitstudie worden uitgevoerd in het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+). Het implementatieproces wordt begeleid door het ‘Implementation Model of Change’ van Grol en Wensing. Het onderzoek zal bestaan uit een pre-implementatiefase, implementatiefase en post-implementatiefase.
Gedurende de pre-implementatiefase wordt eerst een voorstel voor verandering opgesteld en vervolgens gedurende 4 maanden het beweeggedrag van patiënten gemeten. Ook wordt het aantal geschikte patiënten en hun karakteristieken in kaart gebracht. Vervolgens worden gedurende 4 maanden alle belemmerende en stimulerende factoren t.a.v. de implementatie in kaart gebracht en worden hierop implementatiestrategieën opgesteld. Nadat het implementatieplan is vormgegeven zal gedurende 4 maanden de implementatie van de PAM accelerometer en Atris tele-monitoring systeem plaatsvinden en geëvalueerd worden. Tenslotte zullen in de 4 maanden durende post-implementatiefase zowel de implementatie als de impact van de implementatie op het beweeggedrag van patiënten geëvalueerd worden.

Implementatie uitkomsten (penetratie, acceptatie, geschiktheid, haalbaarheid, adoptie, implementatietrouw) en interventie uitkomsten (beweeggedrag, interventietrouw) zullen worden gemeten met behulp van enquêtes, individuele interviews met patiënten, focus groep interviews met zorgverleners, en gegevens verzameld uit accelerometers en medische dossiers.

WCF Subsidieoproep

Het Wetenschappelijk College Fysiotherapie (WCF) van het KNGF stimuleert en initieert wetenschappelijk onderzoek in de fysiotherapie, om de wetenschappelijk gefundeerde uitoefening van het vak fysiotherapie te bevorderen. In 2023 heeft het WCF een persoonsgebonden subsidieoproep voor postdoc-onderzoekers uitgeschreven, om de carrièrekansen voor onderzoekers en de impact van promotieonderzoek te bevorderen. Dit implementatieonderzoek van Hanneke van Dijk-Huisman is één van de projecten waaraan de WCF-subsidie van 2023 is toegekend.

Verwachte resultaten

De PAM-versnellingsmeter en het Atris-telemonitoringssysteem zullen worden geïmplementeerd in de reguliere fysiotherapeutische zorg voor patiënten opgenomen in het MUMC+. Het streven is dat na de implementatie de PAM accelerometer gekoppeld aan het Atris telemonitoring systeem bij minimaal 70% van de geschikte patiënten ingezet wordt tijdens de fysiotherapeutische behandeling. Het ontwikkelde implementatieplan zal dienen als basis voor toepassing / gebruik in andere ziekenhuizen.

Wetenschappelijke opbrengsten

Beschouwing resultaten

  • Projectleden
    Prof. dr. A.F. Lenssen1,2 , prof. dr. R.A. de Bie2, dr. R.G.J. Marcellis1, dr. D.D.P. Berghmans1, dr. A.T.R. Weemaes1, drs. C. van Rooy1.
  • Affiliaties
    1 Afdeling Fysiotherapie Maastricht University Medical Center (MUMC+)
    2 CAPHRI School for Public Health and Primary Care, Universiteit Maastricht

Mogelijk ook interessant voor jou

Armed4Stroke: Oefenen met een naaste ondersteund door telerevalidatie na een beroerte

Patiënten met een beroerte en hun mantelzorgers ervaren grote moeite met de overgang van klinische revalidatie naar de thuissituatie. In…

Implementatie van de PAM accelerometer en Atris-telemonitoring systeem binnen de fysiotherapeutische behandeling van patiënten tijdens een ziekenhuisopname

Tijdens een ziekenhuisopname bewegen patiënten erg weinig en dit is geassocieerd met negatieve gezondheidsuitkomsten. Deze WCF-gefinancierde studie heeft als doel…

TREAT: Beter Bewegen door Therapie op Maat

Het project ‘Beter bewegen door therapie op maat’ richtte zich op het ondersteunen van fysiotherapeuten bij het vertalen van theoretische…