Ga naar de inhoud

KANSrijk: Geoptimaliseerde fysiotherapie bij werkenden met klachten van de arm, nek en schouder

Het optimaliseren van het evidence based handelen en de zelfmanagementondersteuning van fysio- en oefentherapeuten in de behandeling van werkenden met klachten van de arm, nek en schouder (KANS).

Aanleiding

Klachten van de arm, nek of schouders (KANS) komen veel voor en kunnen het leven van mensen sterk beïnvloeden. Het is dan ook van belang dat fysiotherapeuten en oefentherapeuten mensen met KANS optimaal kunnen ondersteunen en begeleiden. Werken volgens de bestaande multidisciplinaire richtlijn voor aspecifieke KANS, het hebben van aandacht voor het werk en het integreren van zelfmanagementondersteuning, zijn belangrijk om langdurige klachten te voorkomen.

Opzet onderzoek

In dit project wordt het evidence based handelen van fysio- en oefentherapeuten geoptimaliseerd door gebruik te maken van de multidisciplinaire richtlijn aspecifieke KANS als ook door zelfmanagementondersteuning te bieden bij werkenden gericht op arbeidsparticipatie en het versterken van de eigen regie. Hiervoor wordt een participatieve lerende aanpak gebruikt, waarbij fysio- en oefentherapeuten nauw betrokken zijn. Op basis van deze aanpak worden leertrajecten en een aantal producten ontwikkeld voor gebruik in de dagelijkse praktijk. Het KNGF is actief consortium partner van het ‘KANSrijk’-project.

Beschouwing resultaten

Binnen dit project is door middel van kwalitatief (focusgroepen) en kwantitatief (vragenlijst) onderzoek gedaan naar de wijze waarop fysiotherapeuten en oefentherapeuten aandacht hebben voor het werk, zelfmanagementondersteuning bieden en gebruik maken van richtlijnen en welke verbeterpunten er zijn en welke behoeften zij hebben. Op basis van de resultaten is binnen een participatieve lerende aanpak ontwikkeld. Het project resulteerde uiteindelijk in het gebruik van een viertal projectproducten (drie elearnings en een praktijkdag). De elearning en de praktijkdag over zelfmanagementondersteuning werden geheel binnen het project, in samenspraak met therapeuten, ontwikkeld. De elearnings werden veel gebruikt, de praktijkdag werd matig bezocht. De ontwikkelde en gebruikte producten voldeden aan de behoeften van de gebruikers en over het algemeen positief werden beoordeeld.

  • Uitvoerend onderzoeker
  • Hoofdaanvrager
  • Overige projectleden
  • Affiliaties
    Hogeschool Arnhem en Nijmegen, lectoraat Arbeid en Gezondheid

Mogelijk ook interessant voor jou

Overzicht oude richtlijnen

Speciaal voor de opleidingen tot fysiotherapeut stelt het KNGF hieronder nog oude richtlijnen beschikbaar. Hartrevalidatie 2011 Beschikbaar tot 7 maart…

COVID-19 (Corona)

Hier vind je praktische informatie voor het behandelen van patiënten met COVID-19 zoals aanbevelingen voor jou als fysiotherapeut.

Kennisagenda Fysiotherapie 2023

In de Kennisagenda staan de meest urgente kennishiaten. Het is nodig om deze te beantwoorden met onderzoek. Zo onderbouw en verbeter je de zorg voor patiënten.