Patiëntgericht communiceren bij patiënten met een chronische aandoening en beperkte gezondheidsvaardigheden
Fysiotherapeuten vinden het soms lastig op één lijn te komen met een patiënt. Soms lijkt de patiënt je te begrijpen maar krijg je toch een onverwachte reactie. Het project Com-In-Actie ontwikkelt communicatiemiddelen en strategieën met als doel de communicatie te stimuleren tussen fysiotherapeuten en cliënten.
- Looptijd onderzoek: juni 2021 –
Aanleiding
Patiënten met chronische klachten vinden het lastig de eigen gedachten over klachten over te brengen aan de fysiotherapeut. Als de cliënt daarnaast ook moeite heeft met het begrijpen van de vragen en informatie van de fysiotherapeut kan dat leiden tot het gevoel niet begrepen te worden. Mocht de fysiotherapeut deze miscommunicatie niet herkennen kan dit leiden tot een onvolledig biopsychosociaal beeld van de cliënt, onvrede over de communicatie en de keuze van de behandeling. Deze miscommunicatie is ten nadele van het opbouwen van de relatie met de fysiotherapeut en daarmee het behandelresultaat.
Opzet onderzoek
De werktitel van dit project is ‘Com-in-actie’. In dit project worden in eerste instantie bestaande communicatie-strategieën en middelen aangepast voor de fysiotherapeutische context en eventueel nieuwe strategieën en middelen ontwikkeld. Deze communicatiestrategieën en middelen zijn gericht op het ondersteunen van de communicatie tijdens het eerste consult tussen de fysiotherapeut en de patiënt met een chronische aandoening als ook het herkennen van beperkte gezondheidsvaardigheden van de patiënt. Het KNGF is actief consortium partner van het ‘Com-in-actie’-project en geeft advies over de fysiotherapie en fysiotherapeutische zorg.
Subsidie
De Com-in-actie studie wordt gefinancieerd door Regieorgaan SIA in het kader van RAAK-MKB. Het KNGF is actief consortiumpartner van dit project.
Verwachte resultaten
Het verbeteren van de communicatie en het herkennen van beperkte gezondheidsvaardigheden kunnen de cliënt-therapeut relatie en het behandeltraject positief beïnvloeden en daarmee mogelijk het behandelresultaat optimaliseren.
Wetenschappelijke opbrengsten
- [Volgt]
Beschouwing resultaten
Com-In-Actie communicatiemiddelen ontworpen, getest en verfijnd, tijdens drie design sprints, in samenwerking met 38 patiënten en 32 fysiotherapeuten. Deze middelen zijn vervolgens aangepast en getest tijdens een toepasbaarheidsonderzoek bij 80 fysiotherapeuten en 158 patiënten, met zeer positieve resultaten. De ontwikkelde tools hebben patiënten gestimuleerd om actiever deel te nemen aan gesprekken en meer regie te nemen over hun eigen gezondheid. De gecreëerde middelen omvatten een tafelboekje, een app met leermodules voor fysiotherapeuten, een werkblad genaamd ‘Samen beginnen’ om de communicatie tijdens het eerste consult te verbeteren, een training in communicatietechnieken en een website om bewustwording onder fysiotherapeuten te vergroten.
Daarnaast is er een leermodule ontwikkeld om de praktijk toegankelijker te maken. De inhoud is gedeeld met fysiotherapieopleidingen via docententrainingen. Er is ook interesse getoond van
andere paramedici. Het consortium hoopt in de toekomst de ontwikkelde middelen aan te passen voor gebruik door andere paramedici zoals diëtisten, ergotherapeuten, logopedisten, en verpleegkundigen.
- Uitvoerend onderzoeker
Sandra Jorna Lakke - Hoofdaanvrager
Dr. Hans Hobbelen - Overige projectleden
Rik Kranenburg - Affiliaties
Hanzehogeschool Groningen, lectoraat Healthy Ageing, Allied Heath Care and Nursing.
Mogelijk ook interessant voor jou
Overzicht oude richtlijnen
Speciaal voor de opleidingen tot fysiotherapeut stelt het KNGF hieronder nog oude richtlijnen beschikbaar. Hartrevalidatie 2011 Beschikbaar tot 7 maart…
COVID-19 (Corona)
Hier vind je praktische informatie voor het behandelen van patiënten met COVID-19 zoals aanbevelingen voor jou als fysiotherapeut.
Kennisagenda Fysiotherapie 2023
In de Kennisagenda staan de meest urgente kennishiaten. Het is nodig om deze te beantwoorden met onderzoek. Zo onderbouw en verbeter je de zorg voor patiënten.