KNGF-richtlijn
Artrose heup-knie
De KNGF richtlijn Artrose heup-knie (2018) is een leidraad voor de algemeen fysiotherapeut en oefentherapeut bij de behandeling van mensen met artrose van de heup en/of knie, inclusief de pre- en postoperatieve fase rondom een gewrichtsvervangende operatie.
Externe richtlijn
Artrose in heup of knie, conservatief (2019)
Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste conservatieve (niet-chirurgische) behandeling is voor patiënten met artrose aan heup of knie in eerste en tweede lijn.
Producten
Het KNGF ontwikkelt met haar leden en partners producten om de zorg voor mensen met artrose te verbeteren en om de KNGF richtlijn Artrose heup-knie beter toe te kunnen passen in de praktijk.
Animatie – Wat is Artrose?
De animatie is ontwikkeld door Bart Koopman Film & Animaties, in samenwerking met onderzoekers van het Lectoraat Innovatie van Beweegzorg van de Hogeschool Utrecht, de afdeling Revalidatie, Fysiotherapiewetenschap & Sport van het UMC Utrecht en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
Wetenschap & onderzoek van Artrose heup-knie
Hier vindt je een overzicht van de wetenschappelijke projecten waar het KNGF bij betrokken is. Door wetenschappelijke kennis na afloop te vertalen naar richtlijnen en andere producten, kan de fysiotherapeut state-of-art en hoogwaardige zorg blijven bieden aan patiënten.
OCTOPuS studie: onderzoek naar kosteneffectiviteit van subgroepspecifieke oefentherapie bij knieartrose
Fysiotherapie is effectief bij knieartrose. In dit door het WCF gefinancierde cluster-gerandomiseerde onderzoek wordt gestratificeerde fysiotherapie vergeleken met standaard fysiotherapie…
De PATIO-studie: Geoptimaliseerde fysiotherapie na een totale knie- of heup prothese
Physiotherapeutic Treat-to-target Intervention after Orthopaedic surgery; a cost-effectiveness study. Wat is de (kosten-)effectiviteit van geoptimaliseerde en individuele fysiotherapie vergeleken met…
Verstandige keuzes binnen de orthopedie
Behandel goed, opereer als het moet. Eerst alle mogelijke ‘conservatieve’ behandelopties benutten, dan pas opereren. Dat is de rode lijn…
DO-IT Knieartrose
Designing Optimal Interventions for physical Therapy (DO-IT) Knieartrose is een door het WCF gefinancierd onderzoek. De doelstelling van dit onderzoeksprogramma…
Informatie voor jou als fysiotherapeut
Speciaal voor jou als fysiotherapeut hebben we de laatste inzichten gebundeld weergegeven en vind je handige documenten die jou kunnen helpen de best passende zorg te leveren voor jouw patiënten met artrose in de heup of knie.
De keuzehulp is ontwikkeld door een werkgroep van professionals uit het fysiotherapeutisch werkveld, het onderwijs en de wetenschap.
Voor artrose van de heup en knie zijn twee afzonderlijke keuzehulpen voor de fysiotherapeut ontwikkeld. Deze bevatten beide een triagemodel, waarmee de fysiotherapeut kan bepalen welke fysiotherapeutische indicatie het meest van toepassing is bij zijn/haar patiënt met artrose. Binnen deze indicatie kan de therapeut vervolgens verder onderscheid maken in subgroepen die andere zorg behoeven.
Vervolgens worden suggesties gegeven welke interventies van toepassing zouden kunnen zijn bij de betreffende indicaties. Vanuit deze suggestie kan de therapeut eenvoudig navigeren naar andere hulpmiddelen die tevens door de werkgroep ontwikkeld zijn.
Voor mensen met knieartrose is het belangrijk om goed overzicht te hebben over de verschillende behandelopties, zodat een patiënt de regie kan voeren over het eigen behandelproces.
Daarnaast is het uiteraard van belang dat bij de gesprekken die de patiënt voert met de huisarts, orthopeed en fysiotherapeut, de behandelopties op dezelfde wijze gepresenteerd worden, zodat de patiënt in samenspraak met de zorgverlener een afgewogen keuze kan maken voor de beste optie in zijn of haar persoonlijke situatie.
Om dit te bewerkstelligen hebben het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV), het KNGF en Patiëntenfederatie Nederland gezamenlijk gewerkt aan een consultkaart voor patiënten die bij een zorgverlener komen vanwege knieartrose. Deze consultkaart is gebaseerd op verschillende richtlijnen, waaronder de KNGF-richtlijn Artrose heup-knie uit 2018.
In de consultkaart worden leefstijlverandering, fysiotherapie, pijnstillers, injecties en een gewrichtsvervangende operatie als behandelopties genoemd, inclusief de belangrijkste voor- en nadelen van de interventie. Huisartsen, orthopeden en fysiotherapeuten hebben afgesproken dat het de voorkeur heeft om te beginnen met de minder invasieve interventies, en pas als deze geen effect hebben de meer invasieve interventies te overwegen. Hiermee volgen we het principe van ‘stepped care’ en wordt de juiste zorg op de juiste plek aangeboden.
Met behulp van deze kaart kunnen de verschillende zorgverleners de zorgopties door op dezelfde wijze bespreken met de patiënt. De kaart dient op deze wijze dus als instrument in de spreekkamer van de huisarts, orthopeed en fysiotherapeut om de patiënt te informeren. Kortom: een instrument dat enerzijds de positie van fysiotherapie in de zorg rondom knieartrose verder verankerd en anderzijds een nuttig hulpmiddel is bij het informeren van je patiënt over de behandelopties bij knieartrose.
Naast dat de kaart als download beschikbaar is, is de kaart ook beschikbaar op Thuisarts.nl.
Documenten
Het oefenprogramma is opgebouwd rondom de FITT-factoren en bevat aanbevolen oefeningen gericht op kracht, aeroob vermogen, lenigheid en coördinatie.
De fysiotherapeut kan uit dit programma de meest geschikte oefeningen voor zijn/haar patiënt selecteren. De afbeeldingen en teksten zijn afkomstig van Huiswerkoefeningen.nl en Physitrack.
Documenten
Dit handboek voor mensen met artrose is vertaald en aangepast naar de Nederlandse situatie door het Erasmus MC en LUMC in het belang van een implementatieproject (JIGSAW-E) om de zorg voor de artrose patiënt te verbeteren.
Publicatiedatum: 14 oktober 2019
Dit project JIGSAW-E is uitgevoerd in samenwerking met Primary Care research vanuit Keele University, Groot-Brittanië en gefinancierd door EIT Health. Het KNGF is nauw betrokken geweest bij de aanpassing naar de Nederlandse situatie.
Het BART project introduceerde enige jaren geleden “stepped care”. Terwijl het BART project de juiste zorg op het juiste moment wil bewerkstelligen, beoogt het JIGSAW-E project het zelfmanagement door de patiënt te bevorderen door onder andere dit handboek. Deze invalshoek is in onze ogen een zeer relevante aanvulling aan de stepped care.
De informatie in dit handboek is afkomstig uit verschillende bronnen: zorgverleners van mensen met gewrichtspijn, wetenschappelijk onderzoek, mensen die artrose hebben en een deel uit nationale en internationale richtlijnen voor artrose, zoals de Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG)-standaard, de Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) richtlijn en de richtlijn van de National Institute of Health and Care Excellence (NICE) die in Groot-Brittanie gebruikt wordt.
U kunt dit handboek gebruiken om uw patiënt breed te informeren en het zelfmanagement te ondersteunen.
Documenten
Op de consumentenwebsite van het KNGF, defysiotherapeut.com, is meer informatie over knie- en heupartrose te vinden voor patiënten. Het is goed dat mensen die met beweegproblemen naar de fysiotherapeut gaan, op de hoogte zijn van de mogelijkheden van fysiotherapie bij knie- en heupartrose. Samen met de fysiotherapeut kunnen zij hun wensen bespreken en bekijken wat kan en het beste past in hun situatie en bij de behandeling.
Kennisclips Artrose heup-knie
Voor de behandeling van mensen met knie en/of heupartrose, volgens de KNGF richtlijn Artrose heup-knie, zijn een aantal kennisclips beschikbaar. Deze korte filmpjes geven informatie over voorlichting, het lichamelijk onderzoek en mogelijke oefeningen.
Kennisclip 1: Voorlichting
In deze kennisclip staat voorlichting aan de patiënt centraal.
Welke informatie is belangrijk en geef je als fysiotherapeut aan mensen met heup- en knieartrose?
Kennisclip 2: Diagnostiek heup
Tijdens het lichamelijk onderzoek van een patiënt met heupartrose wordt het bewegend functioneren beoordeeld.
In deze video gaan we in op enkele aspecten uit het lichamelijk onderzoek.
Kennisclip 3: Diagnostiek knie.
Tijdens het lichamelijk onderzoek van een patiënt met knieartrose wordt het bewegend functioneren beoordeeld.
In deze video gaan we in op enkele aspecten van het lichamelijk onderzoek.
Kennisclip 4: Oefeningen
Naast het geven van informatie en advies is oefentherapie de belangrijkste fysiotherapeutische interventie bij heup- en knieartrose.
In deze video gaan we in op enkele aspecten van de oefentherapie.
Voor de fysiotherapie
Hoe ontwikkelt het KNGF richtlijnen?
In vijf korte video’s vertellen KNGF-medewerkers je meer over het belang van richtlijnen, hoe en met wie ze worden ontwikkeld en hoe we je ondersteunen bij het toepassen in de praktijk.
KNGF maakt zelf richtlijnen voor de fysiotherapie. Het ontwikkelen doen we samen met fysiotherapeuten, andere betrokken beroepsgroepen en patiëntvertegenwoordigers en onderzoekers. Ook is het KNGF betrokken bij de ontwikkeling van wel 200 richtlijnen van andere beroepsgroepen waarbij de fysiotherapeut ook een rol speelt in de behandeling.
Bekijk ook onze andere themapagina’s
Begrijpelijk communiceren
Een op de drie van de volwassen inwoners van Nederland heeft beperkte gezondheidsvaardigheden (Nivel, 2024). Het kan niet anders dan dat jij hier in je praktijk ook mee te maken hebt. Herken jij het bij patiënten?
Cerebro Vasculair Accident (CVA)
Fysiotherapie is voor patiënten na een CVA van belang in het (her)leren van functionele vaardigheden, zoals loopvaardigheden en basale ADL-vaardigheden.
COPD
Fysiotherapie is voor patiënten met Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) van belang in het behoud of verbeteren van fysieke capaciteit en/of activiteit.
Hartrevalidatie bij coronairlijden en chronisch hartfalen (2024)
De nieuwe KNGF-richtlijn Hartrevalidatie bij coronairlijden en chronisch hartfalen (2024) vervangt de richtlijn uit 2011. De herziene richtlijn geeft de aanbeveling om persoonsgerichte zorg in te zetten, waarbij het klinisch redeneren van de therapeut en het samen beslissen met de patiënt centraal staat.
Lage Rugpijn
Fysiotherapie is voor patiënten met lage rugpijn van belang om de algehele conditie en het dagelijks functioneren te verbeteren.
Paramedische richtlijn Kwetsbare ouderen
Het aantal thuiswonende ouderen dat intensieve zorg nodig heeft, zal de komende 25 jaar bijna verdubbelen. Met als gevolg meer ziekenhuisopnames en een grotere druk op de zorg en mantelzorgers. De Paramedische richtlijn Kwetsbare ouderen (2024) is daarom van groot belang.
Prehabilitatie
Als we fit een operatie ingaan, herstellen we een stuk sneller. Daarom is er steeds meer aandacht voor ‘prehabilitatie’.
Reumatoïde Artritis
Fysiotherapie is voor patiënten met reumatoïde artritis van belang om de spierkracht, conditie en dagelijks functioneren te verbeteren.
Symptomatisch Perifeer arterieel vaatlijden (sPAV)
Het meest voorkomende symptoom van sPAV is claudicatio intermittens. Ook wel etalagebenen genoemd.
Zorg op afstand
De nieuwe KNGF-richtlijn Zorg op afstand is vanaf nu beschikbaar voor alle fysiotherapeuten en oefentherapeuten! Zorg op afstand is het inzetten van zorgtechnologie als vervanging van de fysieke zorg. Zorg op afstand heeft veel potentie binnen de fysio- en oefentherapeutische zorg, omdat er vanuit de rol van de therapeut steeds meer nadruk ligt op de coachende rol en het bevorderen van zelfmanagement.
Meer weten?
Neem contact op met een van onze richtlijnadviseurs
Kenniscentrum Fysiotherapie
Team Richtlijnen