KNGF-richtlijn
Lage rugpijn en lumbosacraal radiculair syndroom
De KNGF-richtlijn Lage rugpijn en lumbosacraal radiculair syndroom is een leidraad voor de fysiotherapeut bij de behandeling van patiënten met lage rugpijn en/of (pijn)klachten passend bij een lumbosacraal radiculair syndroom.
Externe richtlijn
Lage rugpijn en lumbosacraal radiculair syndroom
Tegelijkertijd met de ontwikkeling van de KNGF-richtlijn Lage rugpijn en LRS heeft de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde haar richtlijn ook gereviseerd met aanbevelingen voor de fysiotherapie.
Producten
Het KNGF ontwikkelt met haar leden en partners producten om de zorg voor mensen met lage rugpijn te verbeteren en om de KNGF-richtlijn Lage rugpijn en lumbosacraal radiculair syndroom beter toe te kunnen passen in de praktijk.
Downloads
Informatievideo’s KNGF-richtlijn Lage Rugpijn en Lumbosacraal radiculair syndroom
Speciaal voor de implementatie van deze richtlijn zijn er een vijftal video’s ontwikkeld voor de fysiotherapeut. Bekijk ze hieronder.
Ontwikkeling
Ben je benieuwd hoe de KNGF-richtlijn Lage rugpijn en lumbosacraal radiculair syndroom (LRS) ontwikkeld is?
Uit het werkveld
Ben je benieuwd wat fysiotherapeuten vinden van de KNGF-richtlijn Lage rugpijn en LRS?
Verklaring
Ben je benieuwd waarom een pathofysiologische verklaring voor pijn, het myofaciaal pijnsyndroom en de toepassing van dry needling ontbreken in de KNGF-richtlijn Lage rugpijn en LRS? Fysiotherapeut dr. Adri Apeldoorn verteld je er alles over in deze video.
Profielaanpassingen
Ben je benieuwd waarom de profielindeling aangepast is en welke prognostische factoren een rol spelen bij het stand houden van lage rugpijn?
Meetinstrumenten
Ben je benieuwd wat fysiotherapeuten vinden van de beschrijving en aanbevelingen over de Start Back Screening Tool en andere meetinstrumenten in de KNGF- Richtlijn Lage rugpijn en LRS?
Wetenschap & Lage rugpijn
Hier vind je een overzicht van de wetenschappelijke projecten waar het KNGF bij betrokken is. Door wetenschappelijke kennis na afloop te vertalen naar richtlijnen en andere producten, kan de fysiotherapeut state-of-art en hoogwaardige zorg blijven bieden aan patiënten.
De VARIETY studie: Fysiotherapie met virtual reality bij chronische lage rugpijn
Is een gepersonaliseerde, fysiotherapeutische interventie met geïntegreerde therapeutische virtual reality, vergeleken met gebruikelijke fysiotherapie, in een subgroep van patiënten met…
Let op je woorden: Positieve communicatie in de behandeling van lage rugpijn
Positieve verwachtingen van patiënten kunnen een gunstige invloed op het behandelresultaat hebben (placebo-effecten) en negatieve verwachtingen een ongunstige invloed (nocebo-effecten)….
PAIN: Pijntherapie in de eerste lijn
Hoe kunnen fysio- en oefentherapeuten in de eerste lijn beter in staat gesteld worden om mensen te herkennen die beperkt…
Meer over lage rugpijn
Voor de fysiotherapie
Hoe ontwikkelt het KNGF richtlijnen?
In vijf korte video’s vertellen KNGF-medewerkers je meer over het belang van richtlijnen, hoe en met wie ze worden ontwikkeld en hoe we je ondersteunen bij het toepassen in de praktijk.
KNGF maakt zelf richtlijnen voor de fysiotherapie. Het ontwikkelen doen we samen met fysiotherapeuten, andere betrokken beroepsgroepen en patiëntvertegenwoordigers en onderzoekers. Ook is het KNGF betrokken bij de ontwikkeling van wel 200 richtlijnen van andere beroepsgroepen waarbij de fysiotherapeut ook een rol speelt in de behandeling.
Bekijk ook onze andere themapagina’s
Artrose heup-knie
Fysiotherapie is voor patiënten met heup- en/of knieartrose van belang om het dagelijks fysiek functioneren te verbeteren.
Begrijpelijk communiceren
Een op de drie van de volwassen inwoners van Nederland heeft beperkte gezondheidsvaardigheden (Nivel, 2024). Het kan niet anders dan dat jij hier in je praktijk ook mee te maken hebt. Herken jij het bij patiënten?
Cerebro Vasculair Accident (CVA)
Fysiotherapie is voor patiënten na een CVA van belang in het (her)leren van functionele vaardigheden, zoals loopvaardigheden en basale ADL-vaardigheden.
COPD
Fysiotherapie is voor patiënten met Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) van belang in het behoud of verbeteren van fysieke capaciteit en/of activiteit.
COVID-19 (Corona)
Hier vind je praktische informatie voor het behandelen van patiënten met COVID-19 zoals aanbevelingen voor jou als fysiotherapeut.
Hartrevalidatie bij coronairlijden en chronisch hartfalen (2024)
De nieuwe KNGF-richtlijn Hartrevalidatie bij coronairlijden en chronisch hartfalen (2024) vervangt de richtlijn uit 2011. De herziene richtlijn geeft de aanbeveling om persoonsgerichte zorg in te zetten, waarbij het klinisch redeneren van de therapeut en het samen beslissen met de patiënt centraal staat.
Paramedische richtlijn Kwetsbare ouderen
Het aantal thuiswonende ouderen dat intensieve zorg nodig heeft, zal de komende 25 jaar bijna verdubbelen. Met als gevolg meer ziekenhuisopnames en een grotere druk op de zorg en mantelzorgers. De Paramedische richtlijn Kwetsbare ouderen (2024) is daarom van groot belang.
Prehabilitatie
Als we fit een operatie ingaan, herstellen we een stuk sneller. Daarom is er steeds meer aandacht voor ‘prehabilitatie’.
Reumatoïde Artritis
Fysiotherapie is voor patiënten met reumatoïde artritis van belang om de spierkracht, conditie en dagelijks functioneren te verbeteren.
Symptomatisch Perifeer arterieel vaatlijden (sPAV)
Het meest voorkomende symptoom van sPAV is claudicatio intermittens. Ook wel etalagebenen genoemd.
Zorg op afstand
De nieuwe KNGF-richtlijn Zorg op afstand is vanaf nu beschikbaar voor alle fysiotherapeuten en oefentherapeuten! Zorg op afstand is het inzetten van zorgtechnologie als vervanging van de fysieke zorg. Zorg op afstand heeft veel potentie binnen de fysio- en oefentherapeutische zorg, omdat er vanuit de rol van de therapeut steeds meer nadruk ligt op de coachende rol en het bevorderen van zelfmanagement.
Meer weten?
Neem contact op met een van onze richtlijnadviseurs
Kenniscentrum Fysiotherapie
Team Richtlijnen