In samenwerking met andere disciplines
Paramedische richtlijn Kwetsbare Ouderen
De beroepsverenigingen KNGF (fysiotherapeuten), VvOCM (oefentherapeuten), Ergotherapie Nederland, NVH (huidtherapeuten), NVD (diëtisten) en NVLF (logopedisten) hebben de handen ineengeslagen en samen deze nieuwe overkoepelende richtlijn ontwikkeld met subsidie van ZonMw.
De richtlijn geeft praktische aanbevelingen voor de behandeling van kwetsbare ouderen voor paramedici in het algemeen en bevat modules specifiek voor elke beroepsgroep. Op ons Kennisplatform vind je alle informatie voor fysiotherapeuten.
Gezamenlijke ontwikkeling.
Het KNGF is gestart met de Learning community richtlijnontwikkeling Paramedie. Binnen deze community stellen we onze kennis en tools beschikbaar aan andere paramedische beroepsverenigingen. Een van deze projecten is de Knelpuntenanalyse Paramedische Zorg voor Kwetsbare Ouderen en een kernonderwerp in deze paramedische richtlijn is ‘samenwerking met andere zorgverleners’. Via de volgende linkjes lees je meer over de aanbevelingen voor de andere paramedici bij de behandeling van kwetsbare ouderen:
- VVocCM
Oefentherapeut
- EN
Ergotherapeut
- NVD
Diëtist
- NVLF
Logopedist
- NVH
Huidtherapeut
Producten
Het KNGF ontwikkelt met haar leden en partners producten om de fysiotherapeutische zorg te verbeteren en om de Paramedische richtlijn Kwetsbare ouderen (2024) te kunnen toepassen in de praktijk. Over deze richtlijn komt binnenkort ook een e-learning beschikbaar en er wordt een multidisciplinair webinar georganiseerd.
Voor de fysiotherapie
Hoe ontwikkelt het KNGF richtlijnen?
In vijf korte video’s vertellen KNGF-medewerkers je meer over het belang van richtlijnen, hoe en met wie ze worden ontwikkeld en hoe we je ondersteunen bij het toepassen in de praktijk.
KNGF maakt zelf richtlijnen voor de fysiotherapie. Het ontwikkelen doen we samen met fysiotherapeuten, andere betrokken beroepsgroepen en patiëntvertegenwoordigers en onderzoekers. Ook is het KNGF betrokken bij de ontwikkeling van wel 200 richtlijnen van andere beroepsgroepen waarbij de fysiotherapeut ook een rol speelt in de behandeling.
Bekijk ook onze andere themapagina’s
Artrose heup-knie
Fysiotherapie is voor patiënten met heup- en/of knieartrose van belang om het dagelijks fysiek functioneren te verbeteren.
Begrijpelijk communiceren
Een op de drie van de volwassen inwoners van Nederland heeft beperkte gezondheidsvaardigheden (Nivel, 2024). Het kan niet anders dan dat jij hier in je praktijk ook mee te maken hebt. Herken jij het bij patiënten?
Cerebro Vasculair Accident (CVA)
Fysiotherapie is voor patiënten na een CVA van belang in het (her)leren van functionele vaardigheden, zoals loopvaardigheden en basale ADL-vaardigheden.
COPD
Fysiotherapie is voor patiënten met Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) van belang in het behoud of verbeteren van fysieke capaciteit en/of activiteit.
Hartrevalidatie bij coronairlijden en chronisch hartfalen (2024)
De nieuwe KNGF-richtlijn Hartrevalidatie bij coronairlijden en chronisch hartfalen (2024) vervangt de richtlijn uit 2011. De herziene richtlijn geeft de aanbeveling om persoonsgerichte zorg in te zetten, waarbij het klinisch redeneren van de therapeut en het samen beslissen met de patiënt centraal staat.
Lage Rugpijn
Fysiotherapie is voor patiënten met lage rugpijn van belang om de algehele conditie en het dagelijks functioneren te verbeteren.
Prehabilitatie
Als we fit een operatie ingaan, herstellen we een stuk sneller. Daarom is er steeds meer aandacht voor ‘prehabilitatie’.
Reumatoïde Artritis
Fysiotherapie is voor patiënten met reumatoïde artritis van belang om de spierkracht, conditie en dagelijks functioneren te verbeteren.
Symptomatisch Perifeer arterieel vaatlijden (sPAV)
Het meest voorkomende symptoom van sPAV is claudicatio intermittens. Ook wel etalagebenen genoemd.
Zorg op afstand
De nieuwe KNGF-richtlijn Zorg op afstand is vanaf nu beschikbaar voor alle fysiotherapeuten en oefentherapeuten! Zorg op afstand is het inzetten van zorgtechnologie als vervanging van de fysieke zorg. Zorg op afstand heeft veel potentie binnen de fysio- en oefentherapeutische zorg, omdat er vanuit de rol van de therapeut steeds meer nadruk ligt op de coachende rol en het bevorderen van zelfmanagement.
Meer weten?
Neem contact op met een van onze richtlijnadviseurs
Kenniscentrum Fysiotherapie
Team Richtlijnen