Ga naar de inhoud

Digitale uitkomstmaten bij kinderen met overgewicht en obesitas

DUKOO oftewel Digitale Uitkomstmaten bij Kinderen met Overgewicht en Obesitas. De eigen regie en therapietrouw vergroten én het samen beslissen over passende zorg versterken bij kinderen met overgewicht en obesitas. 

  • Looptijd onderzoek:

Aanleiding

Overgewicht en obesitas bij kinderen is een groot maatschappelijk probleem vanwege de negatieve gevolgen voor de gezondheid en de stijgende zorgkosten. De Gecombineerde leefstijl interventie (GLI) staat in de recente richtlijn ‘Diagnostiek, ondersteuning en zorg voor kinderen met obesitas’ (Partnerschap Overgewicht Nederland/VU, 2022) beschreven als meest effectief en moet in 2030 in alle gemeenten beschikbaar zijn (Nationaal Preventieakkoord VWS, 2018). Doel is het verbeteren van leefstijl gerelateerd aan bewegen, eten en slapen. Betrokken zorgprofessionals zijn kinderfysiotherapeuten, diëtisten, jeugdverpleegkundigen en kinderartsen. In de praktijk blijkt echter dat de effectiviteit van de huidige zorg niet optimaal is en niet alle kinderen met overgewicht en obesitas bereikt worden. Door de stijgende aantallen kinderen met overgewicht en obesitas enerzijds en de tekorten aan professionals in de zorg, zal het in de toekomst naar verwachting nog moeilijker worden om alle kinderen en jongeren passende ondersteuning te bieden.

Doel  

Vanuit de eerstelijns kinderfysiotherapiepraktijk is het initiatief ontstaan om d.m.v. het digitaal vastleggen van uitkomstmaten in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) door het kind zelf, het kind meer regie te geven. De belangrijke uitkomstmaten, genoemd in de richtlijn, vormen de basis van het ‘samen beslissen’ in combinatie met het opstellen van doelen die aansluiten bij het kind en de context. In dit project wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande tools die met input van kinderen worden aangepast.

Opzet onderzoek

In dit project worden in co-creatie met jongeren van 12 -17 jaar bestaande digitale tools geïntegreerd tot een afgestemd PGO. Deze leeftijdsrange is gekozen vanwege de ontwikkeling van zelfreflectie en het vermogen eigen wensen en ideeën goed te kunnen verwoorden.  

Dit PGO faciliteert ook het leerproces over hoe de informatie uit uitkomstmaten voor kinderen met overgewicht/obesitas op meerdere vlakken ingezet kan gaan worden. De werkwijze is op te schalen naar landelijke implementatie. 

Verwachte resultaten

  • Door het zélf invoeren van uitkomstmaten krijgt het kind meer regie en inzicht waardoor therapietrouw kan verbeteren.  
  • De uitkomstmaten vormen de basis van het gesprek tussen kind, ouder en zorgprofessional(s) waarbij de doelen worden afgestemd op de individuele wensen van het kind.
  • Het gebruik van het platform kan interdisciplinaire informatie uitwisseling ondersteunen.

Wetenschappelijke opbrengsten

Beschouwing resultaten

[volgt]

Mogelijk ook interessant voor jou

Overzicht oude richtlijnen

Speciaal voor de opleidingen tot fysiotherapeut stelt het KNGF hieronder nog oude richtlijnen beschikbaar. Hartrevalidatie 2011 Beschikbaar tot 7 maart…

COVID-19 (Corona)

Hier vind je praktische informatie voor het behandelen van patiënten met COVID-19 zoals aanbevelingen voor jou als fysiotherapeut.

Kennisagenda Fysiotherapie 2023

In de Kennisagenda staan de meest urgente kennishiaten. Het is nodig om deze te beantwoorden met onderzoek. Zo onderbouw en verbeter je de zorg voor patiënten.